dog_sizes_blk.wht-56a2687f3df78cf772753c22En del hundägare har blivit tvungna att göra sig av med sin hund av en eller flera orsaker. Samtidigt hittas många hemlösa hundar varje år där ägarna bara har övergivit dem. Detta är synd men sker tyvärr oftare än vi tror. Dessa hundar kan då ha tur i oturen och komma till ett hem för herrelösa hundar. Det finns ett antal sådana i landet, och där kan man adoptera en vuxen hund.

Vad man tycker om att adoptera en hund är naturligtvis en smaksak. Vissa kan enbart tänka sig att skaffa en valp, då man känner sig tryggare, eftersom man vet var hunden kommer ifrån samt hur dess temperament är. Med en vuxen hund kan man ibland få mer eller mindre roliga överraskningar i form av överdriven rädsla, aggressivitet eller skador (trots att alla hundarna går igenom regelbundna veterinärbesiktningar). Man vet heller inte hur hunden reagerar med barn eller andra husdjur, men vissa saker brukar dock hundstallsperonalen ha koll på då de vistas med hundarna hela dagarna och lär sig deras personligheter.

Faktum är att antalet hemlösa jyckar är många och de behöver också någon som älskar dem och ger dem trygghet, så en adoption kan faktiskt bli en solskenshistoria. Om du funderar på att skaffa en redan vuxen hund, bör du kolla upp allt från veterinärintyg och bakgrund till nuvarande temperament och beteende. Alla seriösa hundstall försöker få så mycket information som möjligt och tänk på att undvika att adoptera hundar som har importerats till Sverige som enda syfte att adopteras bort. Då är det mycket svårt att få reda på ursprunget och vad hunden upplevde innan den kom till Sverige och att sedan försöka vända skutan är inte enkelt. Hundstallet som både finns i Stockholm och Göteborg är kända för sin seriösa verksamhet, men det finns naturligtvis många andra hem att vända sig till.