Det finns många olika typer av hundraser som är framavlade för att få vissa speciella förmågor t.ex. hundar som är bra på att vakta, jaga, spåra o.s.v. Greyhound är en typ av hund som är framavlad för att bli riktigt snabb och den användes ursprungligen för hetsjakt men är idag främst känd för att vara den ras som deltar i kapplöpningslopp. Dessa lopp brukar kallas för Greyhound Racing och finns på några platser i Sverige men är en mycket större sport i t.ex. Australien, USA och Storbritannien.

Vid de flesta tävlingar med hundkapplöpning så springer hundarna på ett sandigt underlag på en oval bana. De jagar efter en s.k. hare som dras runt banan av en harmaskin som går på en räls. Vanlig längd på loppet brukar vara ca 300 meter till dryga 700 meter. Kurvorna på banorna brukar vara byggda så att de inte ska vara alltför tvära så att hundarna kan springa på ett naturligt sätt. En del av dessa kapplöpningar brukar det gå att betta på genom olika vadslagningssidor som t.ex mr green nyheter som även erbjuder mycket annan betting. Precis som vid spel på hästar så ökar chansen att vinna ju mer insatt du är i de tävlande hundarnas egenskaper och form.

Greyhound anses vara världens snabbaste hund och är också mycket uthållig. Den tillhör rastypen vinthundar som är stora, slanka hundar med god syn. Greyhound är en trevlig hund som är vänlig och lugn. Den används även som sällskapshund men om du går i tankarna att köpa en greyhound så tänk igenom om du har tiden och orken att ge den tillräckligt med motion eftersom den är en hund med ett stort behov av rörelse.

Andra typer av vinthundar är exempelvis irländsk varghund, whippet, borzoi och afghanhund. Även dessa raser är snabba och har ett stort motionsbehov precis som greyhounden.