Common-dog-behaviors-explainedAllt är klart! Du vet vilken ras du vill ha, familjen är förväntansfull och allt är frid och fröjd. Vad händer nu?

Kontakta en lämplig kennel

Svenska Kennelklubben är mycket effektiva när det gäller vägledning och att leta upp en kennel som föder upp just din ras. Det finns naturligtvis andra kennlar som också är seriösa och som inte är medlem i SKK, men är man lite aningslös i början, är de ett perfekt hjälpmedel.
När du har hittat din kennel så ringer du ägaren och ser om de har någon ny kull på gång. Ibland kan man få skriva upp sig på väntelistor om rasen är ovanlig. Därefter kommer ni överens om en lämplig tidpunkt för att ses och kanske kan du sedan tinga din valp. Det är viktigt att hålla kontakten med uppfödaren både innan och efter köpet, då denne kan hjälpa till med övriga frågor senare. Dessutom är en bra uppfödare mån om att hunden kommer till ett fint hem och att den mår bra även när en viss tid har gått.

Tiden innan valpen kommer

Det tar ungefär två månader innan valpen får komma till sitt nya hem. Under den tiden är det bra att besöka den ibland i den mån det går så att den lär känna dig och din familj. Det är också en bra tid att se hur allt utvecklar sig och hur valpens humör verkar vara, så att man kan förbereda hemmet för den nya medlemmen. Detta är tiden att skaffa leksaker och tillbehör och inreda huset så att det blir ”hundvänligt”.

Valpen kommer

När det är dags att hämta valpen är det bra att ta god tid på sig och att kanske ta ledigt från jobbet några dagar för att vara med den. Tänk dig själv om du kommer till ett helt nytt hem. Då vill man gärna ha tid att bekanta sig med omgivningen. Samma sak gäller för en hund. Ta gärna med något som påminner den om mamman eller syskonen så det kan lindra hemlängtan en aning. En filt, en leksak eller dylikt som luktar bekant.