ftyHundar är mycket mer känsliga än människor. Det är något som vanligt folk ofta inte tänker på men i en situation där du upplever glädje, kan en hund istället bli vettskrämd. Att vara uppmärksam på ovanliga beteenden hos sin hund är viktigt och på så sätt blir det enklare att förstå vad som kan ha utlöst agerandet. Här följer några situationer där man verkligen behöver tänka på hundens bästa.

Smällare och nyårsraketer

När vi står med champagneflaskan i handen och ser upp mot den sprakande färgskalan på himlen, kanske din hund ligger under soffan och darrar. Det beror på att deras hörselsinne är mycket mer välutvecklat än människans och hundar hör således allt mycket klarare, vilket t.o.m. kan orsaka smärta i öronen. Om du har en rädd hund, så ta inte med dig den till platser där det avfyras smällare. Kan du inte råda över att smällare ändå kastas i området där du bor, så låt hunden reagera som den gör. Gömmer den sig, låt den vara och ömka den inte eller bestraffa den inte.
Ett tips är att dra för gardiner och sätta på tv eller radio så att ljudet från raketerna dämpas en aning.

God mat som inte visade sig vara ”god”

Vissa hundar kan helt enkelt inte låta bli att stoppa allt i munnen och samma sak gäller även för mat. Men det finns mat som är rent skadlig för vovvar. Det som vi människor älskar, som godis, choklad, fet, kryddad och salt mat kan orsaka ren skada för hundens magtrakter och ge inflammationer och åkommor. Även russin och vindruvor kan vara farliga så håll maten gömd och säg till folk att inte mata hunden. Choklad är även farlig för katter. Hundar eller katter som ätit choklad måste ofta bli kontrollerade av veterinär.

Spökåldern

Mellan 6-9- månaders ålder går hunden igenom något man kallar för spökåldern. Då kan de bli rädda för allt möjligt. Det är ett beteendemönster som härstammar från ursprunget då hunden var vild. Det brukar dock gå över av sig självt om man bara ger hunden tid.