jul-aug-2016-rules-attractionLämna aldrig hunden i en varm bil

Man går ut med detta varje år och ändå fortsätter folk att lämna sina hundar i varma bilar, vilket kan få förödande konsekvenser. Man kan undra varför då det ter sig självklart att en varelse med päls inte mår bra i varma temperaturer. En utetemperatur på 20 grader, trots att det inte är stekande sol ute, kan göra att en bil lätt omvandlas till en 50-graders bastu. Blir du anmäld för att du lämnat hunden i en het bil, kan du bli åtalad för djurplågeri och kanske bli av med rätten att äga ett djur.

Platser som är förbjudna för hundar

På vissa ställen råder hundförbud, antingen under en viss tid eller jämt och ständigt. Då får inte ens hunden vistas där trots att den kan vara kopplad. Exempel på sådana platser är:

  • Lekplatser
  • Kyrkogårdar
  • Allmänna bad

Det kan också skifta i regelverket, beroende på i vilken kommun du bor i och hur miljön och omgivningarna ser ut just där du befinner dig. I övriga fall bör du hålla din hund kopplad såvida den inte lyder dig blint vid minsta ögonkast.

Jakttider för hundar

Mellan 1 mars och 20 augusti skall de vilda djuren skyddas, vilket innebär att hundar inte får löpa amok i vissa jaktmarker utan att vara kopplade eller under hård uppsikt. Bryter du mot detta, kan det stå dig dyrt.

Förbjudna tillbehör för hundar

Vissa hundägare köper tillbehör som uppfattas som rent farliga för hunden. Stackelhalsband och elhalsband hör till dem. Stryphalsband för valpar är i regel heller inte tillåtna.

Id-märkning

En valp måste enligt lag id-märkas och ibland står uppfödaren för det. Dock innan fyra månaders ålder skall en valp ha chip-märkning och även vara ägarregistrerad hos Jordbruksverket.

Daglig omvårdnad

En hund måste rastas minst var sjätte timme och valpar får inte lämnas ensamma tills de känner sig trygga i sin hemmiljö. För avelshundar och dräktiga tikar gäller ytterligare bestämmelser, t ex. hur stor hundgården måste vara och hur den ska se ut, o.s.v. Alla regler som omfattar djurskydd och liknande överlag, finns på Jordbruksverkets hemsida.