10eba76202e193c2e89995e5320fbc2cAtt få hem en liten fyrbent krabat och sedan ha fördelen att ta hand om den i många år framöver, är en tanke som lockar många människor och därför är det också vanligt att äga hund. Dock är det ett stort beslut som kräver betänketid och diskussion med övriga familjemedlemmar. Det finns många frågor som ska besvaras och här är några av dem.

Har jag ekonomiska förutsättningar?

En hund kräver försäkring, valpkurser, veterinärbesök som i en del fall kan resultera i operation, röntgen eller liknande, bra foder, tillbehör och tillräckligt med plats. Ska du resa med hunden, måste du också tänka på pass för att ta med dig din kompis på resorna.
Oförutsägbara kostnader uppkommer alltid när man äger ett djur så detta är en viktig aspekt att ha i bakhuvudet när man letar valpar.

Vilken ras vill jag ha?

Det är bra att veta vad man ska ha hunden till. Är det sällskap, jakt eller för att få assistans? Olika raser är speciellt framavlade för olika ändamål och fordrar också mer eller mindre arbete i form av träning, mental stimulans och lek. Det bästa man kan göra är att ta reda på så mycket om rasen som möjligt. Att t.ex. skaffa en rottweiler om man aldrig har haft hund förut, är kanske ingen genial idé. Svenska Kennelklubben har många erkända hundraser respektive rasstandarder att läsa om på sin hemsida och vilka egenskaper de bär samt vilka sjukdomar som är vanliga.

Tik eller hanhund?

Det finns fördelar och nackdelar med båda. Tikar löper och kan bli dräktiga om de inte är kastrerade, vilket kan innebära eventuella valpkullar om man inte är på sin vakt. Hanhundar kan istället vara mer aggressiva än tikar och vill ibland dominera lite extra, vilket kräver en stark ledare.

Vart skall jag leta?

Ska man ha en valp, gäller det att hitta en seriös kennel. Gärna någon som är medlem i SKK. Då vet man att de följt avelsregler och att hundarna har det bra. Vill man istället adoptera, finns det hundhem att uppsöka. Hundstallet i Stockholm är ett exempel på en sådan verksamhet.