maxresdefault (38)Många ägare ställer ut sina hundar eller tävlar med dem. Faktum är att hundsporter är mycket effektiv träning, då hundarna får tillfälle att dels uppleva en gemenskap med sin ägare och dels få den viktiga mentala träning som hundar behöver. Att motionera en hund är oftast inte tillräckligt, eftersom raserna har blivit framavlade för att arbeta och behöver använda huvudet likaväl som kroppen.

Hundsporter

  • Agility är en sport som kräver samarbete mellan människa och hund. Det är en fartfylld sport som innefattar hinder, tunnlar och brädor som hunden ska klara av.
  • Freestyle är rörelser till musik och räknas som ren uppvisning samtidigt som den lär hunden lydnad.
  • Bruksträning används till jakthundar som ska träna spårning, sökning och apportering. Det är prov som hunden ska genomgå för att bli en värdig jakthund.
  • Utställningar kan ses som en hundsport trots att det är en slags skönhetstävling. Det är här som hundens anatomi, uppbyggnad och rasstandard bedöms men den måste kunna stå stilla och gå fint i koppel, vilket kräver lydnadsträning.
  • Först tävlar man i bäst i rasen (BIR) och sedan går man vidare till bäst i gruppen (BIG). Sist tävlas det i bäst i show (BIS).

Betting på hundar

Hundkapplöpningar är en gren där hundar springer efter ett låtsasbyte för att komma först i mål. Oftast används greyhound, whippet eller vinthundar som är kända för sin snabbhet. Detta är ett fenomen som är stort i bl.a. Australien, USA och England men har i Sverige inte fått ett lika stort genombrott som hästsporterna. Dock finns det ändå några hundkapplöpningsbanor som i Borås, Landskrona och Skellefteå och även några lokalbanor som Simrishamn och Örebro där man kan spela på hundarna.

I varje lopp finns det sex medverkande hundar och de vanligaste spelalternativen är:

  • Vinnaren
  • Forecast där man tippar på den första och den andre snabbaste hunden i tävlingen, antingen i ordning eller bara vilka hundar som kommer vara i topp.
  • Tricast som gäller de tre bästa hundarna.

För de som vill spela på hundar går det att vända sig till de stora spelbolagen eller gå in på nätcasinon som erbjuder odds på hundkapplöpningar.