Sometime-Dogs-Also-Fails-in-What-They-Are-Good-AtHundar är intelligenta varelser och bistår människan på en mängd olika sätt. Det samarbetet är i många fall oumbärligt då hundar kan nosa upp försvunna människor, leta efter farliga ämnen som folk har med sig på flygplatser eller bara göra tillvaron dräglig för gamla och sjuka på vårdhem.

Svenska Brukshundsklubben

Svenska brukshundsklubben är en organisation som hjälper till att utbilda hundar i olika syften. I och med att man kommer på ytterligare saker som hundar kan hjälpa till med, ligger inte deras arbete i lä. Man utbildar assistanshundar som t.ex. fungerar som ledsagare till blinda eller funktionshindrade, eller som kan förvarna innan en människa exempelvis får ett epilepsianfall eller diabetes.
De lär hundar att fungera som vänskapliga band mellan patienter och stressade personer med psykisk ohälsa så att de blir betydligt lugnare.
Under många år har även Brukshundsklubben utbildat räddningshundar och patrullhundar som arbetar inom försvaret eller polisen.
Till alla dessa kurser kan man även komplettera med, eller enbart ställa in sig på, hundsporter eller jaktprov där man också kan ha roligt med sin hund och lära sig ett gediget samarbete. Det mår både hunden och ägaren bra av för en lydig hund känner sig tryggare. Brukshundsklubben anordnar även valpkurser som är mycket nyttiga och utgör en bra grund när hunden är liten. Det är då inlärningen fungerar som bäst och man kan bygga upp en stadig relation med sin hund. Dessutom är det bra för valpar att lära känna andra hundar och vänja sig vid människor.
Sist men inte minst kan man själv be om att utbilda sig till instruktör om man vet med sig att man är en stark ledare. För att kunna ta del av alla dessa kurser fordras ett medlemskap, vilket man enkelt kan ansöka om på deras hemsida.

Ta vara på din hund

Det är viktigt att förstå att en hund, oavsett storlek, behöver träning, variation av att lära sig nya saker och trygga rutiner. Se därför till att ta vara på alla de fantastiska egenskaperna din hund har och skapa något värdefullt med den kunskapen. Var därför mån om ditt ansvar som hundägare!